Charlie Magazine

Birdseye co-founder Jozefien Daelemans werkte verschillende jaren als illustratrice, vormgeefster en art director voor enkele bekende vrouwenbladen.

Gefrustreerd dat ze daarin steeds dezelfde beelden en verhalen zag terugkomen, richtte ze in 2015 Charlie Magazine op, het taboeloze en inspirerende online magazine dat ze zelf altijd had willen lezen.

Het online magazine kreeg meteen een grote groep geëngageerde fans en lezers en hield de vinger aan de pols van een veranderende wereld. En hoewel Charlie Mag begin 2020 noodgedwongen werd stilgelegd, blijft het een veel geciteerde bron in maatschappelijke discussies in Vlaanderen.

Client

Personal projects

Timing

  • 2018-2020
Charlie Magazine - Bookzines
We publiceerden 2x per jaar een dubbeldik Bookzine, waarvan er totaal 10 werden gemaakt.

Charlie Magazine is van bij het begin een community-driven en grass roots beweging geweest. We startten in 2015 met een eenvoudig proof of concept en na de eerste golf van positieve reacties werd het ons snel duidelijk dat een platform als Charlie Magazine niet enkel een draagvlak had, maar zelfs nodig was. We organiseerden daarom een een succesvolle crowdfunding campagne om Charlie Magazine verder te professionaliseren.

Charlie Magazine - Homepage

Van Startup naar Onderneming

Met de opbrengsten van onze crowdfunding verfijnden we ons merk, publiceerden we de eerste Charlie Mag bookzines en bouwden een custom wordpress-site gericht op ‘long-form’ artikelen en het vergroten van het engagement van ons publiek.

Charlie Magazine - Articles
Charlie Magazine - Mobile

Bookzines en swag

Onze Bookzines werden niet enkel verdeeld in Vlaamse boekhandels en dagbladhandelaars maar ook via onze eigen webshop. Een hele logistieke onderneming: op vijf jaar verdeelden we meer dan 35.000 bookzines!

Naast bookzines ontwierpen we ook een heleboel ‘swag’ in de vorm van pins, totebags, t-shirts en meer.

Charlie Magazine - Swag
Charlie Magazine - Shop
De Charlie Magazine webshop met magazines & swag

Studio Charlie

Omdat we met Charlie Magazine steeds meer auteurs, redacteurs en gemotiveerde sprekers aantrokken, besloten we om al dat talent te verzamelen in een eigen sprekersbureau: Studio Charlie.

We bouwen een nieuwe website met een lijst van al onze sprekers en hun expertise en de mogelijkheid om deze te boeken voor evenementen en conferenties.

Studio Charlie - Homepage
Studio Charlie - Pages

We hebben vijf jaar ontzettend hard gewerkt aan Charlie Magazine: we bouwden al snel een groot bereik op en een geëngageerde community en wogen zo door in het publieke debat rond thema’s als diversiteit, representatie en vrouwenrechten. Onze auteurs en sprekers werden veelvuldig geciteerd en uitgenodigd door andere mediakanalen in Vlaanderen.

Maar het bleek onhoudbaar om Charlie Magazine enkel op goodwill & de tomeloze inzet van vrijwilligers verder te zetten en gezien de geringe aandacht van investeerders en adverteerders werd beslist om begin 2020 Charlie in schoonheid af te sluiten.

De site blijft bestaan als archief en naslagwerk en trekt in 2021 nog steeds duizenden bezoekers per maand.

Charlie Magazine - homepage 2.0
Charlie Magazine blijft online als archief en dankbetuiging aan alle medewerkers en vrijwilligers.

Zin om samen te werken?

Vertel ons over je project

Neem contact met ons op of Of bekijk meer werk