Mijn Mooie Straat

Mijn Mooie Straat is een initiatief van MooiMakers (OVAM, FOS+ en de Vlaamse Steden en Gemeenten) voor het centraliseren en optimaliseren van processen rond het beheer en de analyse van de vuilnisbakkeninventaris van lokale besturen.

Een hele mond vol, maar waar het op neer komt is dat Mijn Mooie Straat een webapplicatie is waar lokale besturen de vuilnisbakken in hun gebied kunnen ingeven, metingen op die vuilnisbakken kunnen registreren en analyses kunnen uitvoeren op al die gegevens om meer inzicht te krijgen in het gebruik van hun vuilnisbakkenpark, en eventuele problemen rond sluikstort enzo kunnen opvangen.

Zo ondersteunt Mooimakers de lokale besturen in hun strijd tegen zwerfvuil en sluikstort én wordt het eenvoudiger voor de lokale besturen om betrokken diensten aan te sturen bij melding van sluikstort en zwerfvuil.

Client

Studio Lastpak

Onze diensten

Timing

  • 2019-2021

Credits

Sylvia Bosteels

Mijn Mooie Straat - Rapportage Tablet

Sinds 2019 werken we op dit project samen met Studio Lastpak en maken we ontwerpen voor alle pagina’s, componenten en toevoegingen aan de applicatie. We starten daarbij altijd vanuit een degelijke analyse, vragen input aan de gebruikers en creëren daarna alle wireframes en ‘high fidelity’ mockups waar de ontwikkelaars op hun beurt mee aan de slag kunnen.

Daarnaast onderhouden we ook de digitale stijlgids voor Mijn Mooie Straat en alle bijhorende applicaties (zo is er bijvoorbeeld ook een native app en natuurlijk de Mooimakers-site zelf). Op deze manier blijven al die verschillende kanalen consistent in typografie, kleurgebruik, layout en (her)gebruik van componenten.

Mijn Mooie Straat - Iconography
Creatie van kleurrijke iconen voor de applicatie
Stijlbibliotheek en DSM

Omdat Mijn Mooie Straat een grote en complexe applicatie is, ontwierpen we een uitgebreide bibliotheek van componenten en stijlen.

Deze bibliotheek wordt bijgehouden in een digitale stijlgids in een InVision DSM. Zo hebben de ontwikkelaars altijd toegang de laatste componenten en stijlvereisten en kunnen ze ook makkelijk de nodige ‘assets’ downloaden (bijv. iconen en beelden ed.).

Mijn Mooie Straat - Components
Een verzameling van componenten gebruikt in de Mijn Mooie Straat applicatie

Om de lokale besturen te overtuigen van de voordelen van Mijn Mooie Straat, ontwierpen & ontwikkelden we een nieuwe, frisse productpagina waar alle functionaliteiten en modules worden opgelijst en lokale besturen meteen de mogelijkheid hebben om een demo aan te vragen.

Mijn Mooie Straat - Product Landing Site
De nieuwe productpagina van Mijn Mooie Straat
Mijn Mooie Straat - Landing
De landingspagina van de Mijn Mooie Straat applicatie met toegang tot de verschillende modules.

Mijn Mooie Straat biedt lokale besturen instrumenten om hun vuilnisbakken te inventariseren, ze kunnen metingen ingeven die werden verricht op die inventaris en op basis van al die gegevens kan een uitgebreide rapportage en analyse worden opgezet om probleemzones te identificeren.

Dat soort bewerkingen vraagt om complexe gebruikersacties. Bovendien wordt Mijn Mooie Straat gebruikt door zeer verschillende gebruikerstypes (bijv. administratieve medewerkers, techniekers in het veld, etc.).

Daarom besteden we veel extra zorg aan het gebruiksvriendelijk maken van alle schermen en componenten. Zo gebruiken we in de ontwerpen ook veel kleuren en iconen om de applicatie niet enkel gebruiksvriendelijk te maken, maak ook aangenaam om te gebruiken; want niemand wilt werken in een te complexe, grijze en saaie applicatie.

Links de inventaris van vuilnisbakken, met basis informatie rond type, locatie, fracties en een samenvatting van de voornaamste data. En links een rapportage scherm met informatie over uitgevoerde metingen, sluikstort en zwerfvuil.

Een andere methode om de applicatie gebruiksvriendelijker te maken is het afzonderen en stapsgewijs opdelen van processen. We doen dat enerzijds door gebruik te maken van ‘modals’ (een venster in een venster); deze halen de gebruikers uit het volledige scherm zodat zij zich kunnen richten op de taken voorhanden. Anderzijds delen we complexe processen op in overzichtelijke stappen; zo vermijden we verwarring en al te ingewikkelde handelingen.

Mijn Mooie Straat - Filters

Wanneer gebruikers een uitgebreid proces starten, bijv. het ingeven van een nieuw afvalpunt of een meting, leiden we hen naar een ‘Focus Layout’ waarin waar we alle afleidingen weghalen zodat de gebruikers zich volledig kunnen richten op het betreffende proces.

Mijn Mooie Straat - Focus Layout Tablet
De Focus Layout, een afleidingsvrije weergave oom complexe processen af te handelen, bijv het aanmaken van een afvalpunt (links) of ingeven van metingen in het veld (rechts).
Mijn Mooie Straat - Pages
Rapportage en analyse binnen Mijn Mooie Straat bestaat op 2 niveau’s; over de hele inventaris of op detailniveau (voor 1 vuilnisbak). Hierboven wordt rapportering getoond voor een individuele vuilsnisbak.

Omdat Mijn Mooie Straat ook veel door mensen op het terrein wordt gebruikt – bv. medewerkers die metingen verrichten op de geïnventariseerde vuilnisbakken – werden alle schermen ontworpen voor optimaal gebruik op alle courante schermformaten en toestellen.

Mijn Mooie Straat - Mobile Screens

Zin om samen te werken?

Vertel ons over je project

Neem contact met ons op of Of bekijk meer werk